DAX ve faiz kararı

yazar:

kategori:

Avrupa Merkez Bankası uzun bir tereddütten sonra 21 Temmuz’da euro bölgesinde 11 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırarak negatif faiz politikası aşamasını sonlandırmisti.

Bugün kilit faizler üst üste ikinci kez artırıldı,beklendiği gibi, faiz artırımı tarihin en yüksek 75 baz puanla yüzde 1,25’e yükseltildi.

Toplantıdan toplantıya karar verilecek olsa da, yüksek eflasyon vesilesi ile    faiz oranı dahada yüksetilmeye devam edilmelidir.

Ekonomistler ilk tepki olarak rekor faiz artışını memnuniyetle karşılasada , oldukça geç kalindi, bu yüzden gecikmis hamleden ileri gitmeyecektir. Çünkü ekonomi zaten resesyona giriyor.

Şimdi ECB, enflasyondaki artışı dizginlemek için ekonomik gerilemenin olası kötüleşmesini riske atmak zorunda.

ECB Başkanı Christine Lagarde düzenlediği basın toplantısında, enflasyonla mücadeleye odaklandığını ve nötr faiz oranına ulaşmaktan çok uzak olduğunu vurguladı.

Euro’nun zayıflığı gözlemlenecek. “Bu açıklama euroya zarar vermemeli ve muhtemelen gaz faturalarını minimuma indirmeye yardımcı olacaktır.

Belki de enflasyonu sınırlamanın tek yolu macaristan gibi bazi giderlere sinirlama fiyat uygulanmasidir.

DAX , Lagarde’ın kararına ve açıklamalarına her zamanki yüksek dalgalanma ile tepki gösterdi.

Sürdürülebilir bir sınıflandırma için pazarın muhtemelen bir süreye ihtiyacı olacaktır.Lakin 2022 deki taban yenilenmelidir.

Eger Rusya gazi kis boyu vermezse DAX ta 4haneli rakam kacinilmaz olacaktir.