ABD Federal Rezervi borsaların çöküşünü tetikleyecek mi?

Jerome Powell, DAX ve Co.’daki son yükseliş hareketini yavaşlattı. ABD Merkez Bankası Başkanı, Mayıs ayında faiz oranlarında büyük bir artış için borsaları hazırlıyor. Fed başkanına göre, önümüzdeki Mayıs toplantısında faiz oranlarında 0,5 puanlık bir artış “kesinlikle bir seçenek”.

ABD Federal Rezervi genellikle faiz oranlarını yüzde 0,25 oranında artırır. Ancak Mart ayında yüzde 8,5 olan enflasyonla, enflasyonla mücadele etmek ve fiyat istikrarını yeniden sağlamak için harekete geçmek gerekiyor. Çokça sözü edilen yumuşak inişe ulaşmak için daha büyük bir adım gerekli görünüyor  yani ekonominin resesyona girmesine izin vermemek.

Böyle bir adım, son dönemde finans çevrelerinde yoğun tartışmalara konu oldu. Çok daha heyecan verici olan ise, Fed’in yılın ilerleyen zamanlarında ne kadar agresif davranacağı sorusu. Louis’deki bölgesel merkez bankası başkanı James Bullard, haftanın başlarında, daha yüksek artışların izleneceğini ve böylece kilit faiz oranının yıl sonuna kadar yüzde 3,5 olabileceğini söyledi. Şu anda yüzde 0.25.

Avrupa’da da, ECB tahvillere taze para yatırmayı bırakır bırakmaz, yani en erken yılın ikinci yarısında, aşırı gevşek para politikasının sona ereceğine dair işaretler var. Önümüzdeki Cuma günü euro bölgesi için enflasyon verileri tartışmayı yeniden alevlendirebilir.