Dax – 13600’ün üzerinde

yazar:

kategori:

Rusya´nın Ukrayna işğalinde 17. Gününe girildi, ilk günden beri küresel piyasalarda umut ve korku içinde oynaklık tavan yapmış durumda bazı günler oynaklık örnek DAX ta 2000 puana ulaşmaktadır.

Doğru ve yanlış fark etmiyor gelen herhangi bir haber her iki yönede hareket ettirmektedir.Malesef bu oynaklık şimdilik aynende devam edecektir.

Gerci Ukrayna da ateşkes veya anlaşmaya varılsada piyasalar önce yukarı çoşku ile bir kaç gün hareket eder ama arkasındana gene bir belirsizlik oluşacaktır.

Çünkü batı ülkeleri artık Rusya ile ticari ilişkilerini devam ettirmek istemeyecekler bu yeni duruma piyasanın alışması yani şirketlerin yeni duruma göre üretim veya hammadde bulmasına alışmaları zaman alacaktır.

Özellikle Almanya kullandığı Petrol´ün %26 sı gaz´ın % 49 ayrıca kullandığı elektrik´in 4/1 ni gaz ile üretmektedir.

Avrupa Birliği de benzer durumda sene sonuna kadar örnek Rus gazını azaltmayı hedeflemektedirler nasıl yapacaklarını açıklamasalarda eğer savaş dahada uzar ve Rusların askerı kaybı artarsa şuan verdiği gazı kesebilir.

Bu olasalıkta haftalarca elektirik kesintileri Almanya da şaşırtmayacaktır.Volkswagen CEO su savaşın etkisinin Corana´dana daha beter olduğunu açıkladı.Bir çok DAX sebetinde yer alan şirket doğrudan iş yaptıkları rusya pazarından çıkacaklarını açıkladılar buda bu seneki cirolara yansıyacaktır.

Bu hafta ayrıca FED haftası büyük olasilikla hafta ortasısnda faizleri 25 puan yüksetecektir eğer 50 puan yaparsa teknoloji şirketleri daha çok olumsuz etkilenecektir.

Bu ortamda piyasa ne yapar demek gercekten çok zor, haber kaynaklı oynaklık aynen devam edecektir.

Teknik açıdan bakarsak DAX ta 13600 altında seyrettikce aşağısında geçen hafta test ettiği gibi önce 12600/12200 ve  arkasından 11400/11200 seviyelerini görecektir.

13600/13800 üzerinde seyretmesi olasalığında ise 14800/15000 puana kadar neutral bölğe içinde seyredecektir.

Bu sene DAX in şahsen 11000 puan altına ineceğini düşünmüyorum. Zaten altına inerse corana tabanına kadar yolu açıktır.

Endeks işlemelri çok küçük miktar ile açılmalıdır, Long işlemleri daha ağır basmalı short bu günlerde gerçekten çok tehlikelidir gelecek her olumlu haber yukarı uçurur bu yüzden gerilemelerde long denebilir.